Sistem Pengurusan E-Pembelajaran (MyGuru)

UPSI Sistem Pengurusan Pembelajaran (MyGuru) adalah satu platform dengan pelbagai fungsi dan ciri-ciri yang direka untuk menyokong proses pengajaran dan pembelajaran yang cemerlang. Ia membolehkan pensyarah untuk mencipta kandungan sumber-sumber pengajaran dan mereka naik ke Internet sendiri. Sementara itu mereka juga boleh memantau aktiviti pelajar mereka.

MyGuru adalah sistem sumber terbuka sepenuhnya dari segi komponen, sistem operasi, aplikasi pembangunan dan pangkalan data.

UPSI terus membenamkan teknologi terkini ke dalam perniagaan termasuk mengajar & pengurusan pembelajaran. Portal E-pembelajaran bersepadu ke SMBU. Semua proses pengajaran dan pembelajaran dijalankan melalui MyGuru2. Ia adalah satu platform dengan pelbagai fungsi dan ciri-ciri yang direka untuk menyokong proses pengajaran dan pembelajaran yang cemerlang. Ia membolehkan pensyarah untuk mencipta kandungan sumber pengajaran dan muat naik ke internet itu sendiri. Sementara itu mereka juga boleh memantau aktiviti pelajar mereka. MyGuru adalah sistem sumber terbuka sepenuhnya dari segi komponen, sistem operasi, pembangunan aplikasi dan pangkalan data.

MyGuru adalah serasi dengan semua pelayar kerana salah satu sebab-sebab utama untuk menggunakan Web adalah keserasian dengan semua pengguna (Alessi & Trollip, 2001). Web ini muncul sebagai pengajaran yang berdaya maju dan pembelajaran platform untuk memberi pengajaran kepada pelajar berpusatkan pada masa yang sama bahawa terdapat satu panggilan untuk menggabungkan pendekatan berpusatkan pelajar dalam pendidikan (Roberts, 2004).

 

No.

Modul

Penerangan

1

Mengenai Kursus

Anda boleh melihat anddownload rancangan pengajaran anda yang mengandungi semua yang anda perlu tahu berkaitan dengan kursus.

2

Pengumuman

Maklumat atau maklumat terkini yang berkaitan dengan kursus. Anda juga boleh melihat Pengumuman lalu

dari Tab Arkib.

3

Forum

Anda akan dapat berinteraksi dan belajar daripada satu sama lain dengan papan perbincangan yang panjang yang ditetapkan oleh pensyarah anda.

4

Alatan Kumpulan

Youwill dibahagikan Alat intogroups.Group adalah satu kemudahan yang menyokong projek kumpulan dan kerjasama.

5

Mesej peribadi

Satu alat yang pensyarah dan pelajar boleh gunakan untuk menghantar mesej peribadi (00:59) satu sama lain.

6

Forum Kumpulan

Anda akan dapat berinteraksi dan belajar daripada satu sama lain dalam pasangan kumpulan anda dengan papan perbincangan yang panjang yang ditetapkan oleh pensyarah anda.

7

Forum Pemantauan

Anda boleh melihat dan mengesan penyertaan anda sendiri dalam forum manakala memudahkan untuk menyelidik.

8

Nota Kuliah

Anda boleh mengakses dan memuat turun bahan-bahan pembelajaran yang dimuat naik oleh kumpulan pensyarah.

9

Bahan Kursus

Anda boleh mengakses, memuat turun dan pembelajaran cetak bahan yang dimuat naik oleh Penyelaras Kursus dalam mana-mana jenis fail.

10

Penilaian Online

Anda boleh mengakses dan cuba ujian / kuiz / latihan dalam talian dan mendapat hasil segera dan maklum balas.

11

Perkongsian Fail

Satu alat yang boleh digunakan untuk menyimpan fail-fail anda dalam pelayan untuk kegunaan peribadi dan berkongsi anda fail dengan pelajar atau rakan-rakan anda.

12

Tugasan

Anda boleh mengakses soalan tugasan memberikan oleh pensyarah anda dan menyerahkan tugasan diselesaikan melalui ciri ini.

UPSI telah mengambil keputusan untuk berpindah MyGuru untuk persekitaran pengkomputeran awan untuk ini sebab:

■ Tambahan Kebolehskalaan. Persekitaran awan membolehkan pengguna untuk mengakses sumber-sumber komputer tambahan atas permintaan sebagai tindak balas kepada beban permohonan meningkat.

■ Ketangkasan. Sebagai sumber bersama, awan menyediakan fleksibel, pengurusan automatik untuk mengagihkan sumber komputer di kalangan pengguna awan itu.

■ Kebolehpercayaan dan Fault-Tolerance. Persekitaran awan dengan menggunakan lebihan terbina dalam daripada sejumlah besar pelayan yang membuat mereka dengan membolehkan tahap ketersediaan dan kebolehpercayaan untuk aplikasi yang boleh mengambil kesempatan daripada ini.

■ Perkhidmatan berorientasikan. Awan adalah sambutan yang menggalakkan untuk aplikasi berorientasikan perkhidmatan, yang memerlukan satu cara untuk mudah skala perkhidmatan Dapatkan dimasukkan ke dalam aplikasi lain.

■ berasaskan utiliti. Para pengguna hanya membayar untuk perkhidmatan yang mereka gunakan, sama ada melalui langganan atau model berdasarkan urus niaga.

■ berkongsi. Dengan membolehkan sumber IT disatukan, beberapa pengguna berkongsi infrastruktur yang sama, membolehkan kos lebih berkesan berjaya tanpa mengorbankan keselamatan data setiap pengguna.

■ SLA yang dipacu. Awan diuruskan secara dinamik berdasarkan perjanjian tahap perkhidmatan yang menentukan dasar-dasar seperti parameter penghantaran, kos, dan faktor-faktor lain.

■ API. Oleh kerana awan maya sumber sebagai perkhidmatan mereka mesti mempunyai antara muka pengaturcaraan aplikasi (API).

Pengkomputeran awan membolehkan beribu-ribu pengguna untuk mengakses perkhidmatan tanpa kesesakan kerana berskala tambahan dan ketersediaan tinggi yang ditawarkan. Ciri Multitenancy dalam awan pengguna tawaran pengkomputeran daripada pelbagai organisasi untuk melanggan perkhidmatan ini dan nikmati kelebihan membayar per dasar guna.

Mana-mana institusi boleh menggunakan Sistem Pengurusan Pembelajaran (MyGuru) dan Sistem Maklumat Pelajar (mysis) tanpa apa-apa pelaburan dalam R & D, pembangunan sistem dan pembelian perkakasan.

Jumlah paparan: 1215