Sistem MyGuru

UPSI Sistem Pengurusan Pembelajaran (MyGuru) adalah satu platform dengan pelbagai fungsi dan ciri-ciri yang direka untuk menyokong proses pengajaran dan pembelajaran yang cemerlang. Ia membolehkan pensyarah untuk mencipta kandungan sumber-sumber pengajaran dan mereka naik ke Internet sendiri. Sementara itu mereka juga boleh memantau aktiviti pelajar mereka.

MyGuru adalah sistem sumber terbuka sepenuhnya dari segi komponen, sistem operasi, aplikasi pembangunan dan pangkalan data.

UPSI terus membenamkan teknologi terkini ke dalam perniagaan termasuk mengajar & pengurusan pembelajaran. Portal E-pembelajaran bersepadu ke SMBU. Semua proses pengajaran dan pembelajaran dijalankan melalui MyGuru2. Ia adalah satu platform dengan pelbagai fungsi dan ciri-ciri yang direka untuk menyokong proses pengajaran dan pembelajaran yang cemerlang. Ia membolehkan pensyarah untuk mencipta kandungan sumber pengajaran dan muat naik ke internet itu sendiri. Sementara itu mereka juga boleh memantau aktiviti pelajar mereka. MyGuru adalah sistem sumber terbuka sepenuhnya dari segi komponen, sistem operasi, pembangunan aplikasi dan pangkalan data.

MyGuru adalah serasi dengan semua pelayar kerana salah satu sebab-sebab utama untuk menggunakan Web adalah keserasian dengan semua pengguna (Alessi & Trollip, 2001). Web ini muncul sebagai pengajaran yang berdaya maju dan pembelajaran platform untuk memberi pengajaran kepada pelajar berpusatkan pada masa yang sama bahawa terdapat satu panggilan untuk menggabungkan pendekatan berpusatkan pelajar dalam pendidikan (Roberts, 2004).

 

No.

Modul

Penerangan

1

Mengenai Kursus

Pelajar​ boleh melihat dan muat turun rancangan pengajaran anda yang mengandungi ​maklumat berkaitan dengan kursus​ yang akan dipelajari pada semester berkenaan.

2

Pengumuman

Makluman terkini yang berkaitan dengan kursus. Anda juga boleh melihat Pengumuman ​yang terdahulu arkib.

3

Forum

Pelajar diminta untuk memberi maklumbalas atau reaksi terhadap sesuatu topik yang diberikan oleh pensyarah. Markah akan diberikan.

4

Alatan Kumpulan

Konfigurasi setempat bagi modul di dalam sistem.

5

Mesej peribadi

Medium yang digunakan untuk pensyarah dan pelajar berinteraksi secara peribadi​.

6

Forum Kumpulan

Pensyarah memberikan tajuk forum dan respon diperlukan di kalangan ahli kumpulan kursus sahaja.

7

Forum Pemantauan

Pensyarah dapat memantau penglibatan pelajar dalam aktiviti forum.

8

Nota Kuliah

Pelajar dapat mengakses dan memuat turun bahan-bahan pembelajaran yang dimuat naik oleh pensyarah kumpulan.

9

Bahan Kursus

Pelajar boleh mengakses, memuat turun dan mencetak bahan yang dimuat naik oleh Penyelaras Kursus.

10

Penilaian Atas Talian

Ujian yang boleh dilakukan secara atas talian yang mana membolehkan keputusan didapati dengan segera dan pantas.

11

Perkongsian Fail

Medium yang digunakan untuk menyimpan fail di server untuk kegunaan peribadi mahupun secara perkongsian dengan pelajar dan pensyarah lain.

12

Tugasan

Menyimpan maklumat mengenai tugasan yang diberikan oleh pensyarah kepada para pelajar

 

Pengkomputeran awan membolehkan beribu-ribu pengguna untuk mengakses perkhidmatan tanpa kesesakan kerana berskala tambahan dan ketersediaan tinggi yang ditawarkan. Ciri Multitenancy dalam awan pengguna tawaran pengkomputeran daripada pelbagai organisasi untuk melanggan perkhidmatan ini dan nikmati kelebihan membayar per dasar guna.

Mana-mana institusi boleh menggunakan Sistem Pengurusan Pembelajaran (MyGuru) dan Sistem Maklumat Pelajar (mysis) tanpa apa-apa pelaburan dalam R & D, pembangunan sistem dan pembelian perkakasan.

Jumlah paparan: 1695